Hartje zomer is voor mij de minst fijne tijd in de bossen. Dit komt hoofdzakelijk door de muggen, horzels/dazen en teken. Al lang geleden heb ik gemerkt dat wij een middel hebben, waardoor we geen last van deze beesten hoeven te hebben.

Mijn eerste ervaring met dit anti mug middel

In 2001 deed ik mijn eerste Vision Quest in de bossen in Polen. Vooraf gaande had het veel geregend, op de dag dat wij er kwamen werd het snel erg warm. Dus hoogtij voor muggen. Daar zat ik dan op mijn plekje in het bos, omgeven door nog meer bossen en door een constant gezoem. De enige beschutting die ik had, was een klein zeil waaronder ik sliep. In die tijd was ik me er ook al van bewust, dat ik mijn eigen lot in handen heb, daarnaast wilde ik een positieve en leerrijke Vision Quest hebben.

Hierdoor besloot ik een deal te sluiten met de muggen. Ik vertelde de muggen, dat deze 4 dagen en 4 nachten dat ik daar op mijn plekje midden in de bossen zat, dit mijn plek was. In deze tijd, waren zij hier niet welkom. Pas daarna mochten zij weer bezit nemen van deze plek. Tot mijn grote verbazing vertrokken ze. Zalig, opeens geen gezoem meer, maar de overweldigende stilte en rust van het bos. Maar na een paar uur kwamen ze weer terug. In die 4 dagen en 4 nachten heb ik ontdekt dat muggen in ‘ploegendienst’ werken. Om de zoveel tijd moest ik de muggen erop wijzen dat ze niet welkom waren en dat ze op die plek pas weer mochten komen, nadat ik weg was. De ene keer ging dit gemakkelijker dan de andere. Al heel snel merkte ik, hoe meer gefrustreerd ik was, hoe minder goed het ging, sterker nog, hoe opdringeriger ze werden. Op zich zocht ik hier nog niet veel achter. Pas op het moment, wanneer ik weer terug was in het ‘kamp’, zag ik hoe ‘lek’ gestoken de andere deelnemers waren, ik had maar een paar muggenbulten. Op dat moment dacht ik dat dit toch wel iets met mijn ‘afspraken’ met de muggen te maken moest hebben.Verbinden met bossen

Vanaf 2004 woon ik in de bossen. Ik merkte, dat hoe meer ik me met de bossen en al zijn bewoners (dieren en planten) verbond, hoe minder last ik van de muggen, dazen en teken had. Wanneer ik dan mensen tegen kwam die bij mij in de buurt wonen, hard om zich heen zwaaiend om alle beestjes van hun lijf af te slaan, dacht ik, tja……… het werkt echt. Het kwam dan ook geregeld voor dat deze mensen erg verbaasd waren, dat ik niet zo liep te zwaaien. Wanneer ik door de bossen liep met veel aan mijn hoofd en dus niet in verbinding met het bos, liep ik precies hetzelfde zwaaiend en gefrustreerd door het bos. Waar ik me dan weer over verbaasde, dat de dazen/horzels mij dan vaak achtervolgde tot aan mijn poort en eenmaal aan de andere kant van de poort lieten ze met rust!

Krachtplek

Een aantal jaren later vond ik mijn krachtplek in het bos. Op deze plek was ik veel, vooral ’s nachts. De stilte en de rust van de nacht vind ik weldadig. Daarnaast zat ik in die tijd midden in een scheiding en was mijn moeder ernstig ziek. Het bos was mijn therapeut en op mijn krachtplek vond ik antwoorden waarmee ik verder kon. Op deze krachtplek merkte ik, dat op het moment ik in verbinding ging met mijzelf, met deze plek en met alles wat is, de muggen verdwenen. Op het moment dat ik maar half verbonden was, kwamen ze weer, wanneer ik me dan weer dieper verbond, gingen ze weer.

Beste anti mug

Met het bos verbinden, is met jezelf verbinden. Dit werkt feilloos. Aan de muggen merk ik vaak, hoe diep ik in meditatie ben. Gisterenavond nog, ik was aan het mediteren, maar toch kwamen de muggen. Hierdoor merkte ik dat ik helemaal niet aan het mediteren was, maar aan het denken!! Ik kon mijn diepte weer in en de muggen verdwenen.

Hoe meer ik leer over het verbinden met mijzelf, hoe meer ik verwonderd ben, over de mogelijkheden die we in ons dragen, waar we niks of nauwelijks iets mee doen. Hoe meer ik nieuwsgierig word naar al deze mogelijkheden. Ik wil ze ontdekken en leven. Dit is de belangrijkste reden dat ik nog teruggetrokken wil leven, er is nog zoveel te ontdekken. Wanneer je op deze ontdekkingsreis wil volgen, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, dan word je automatisch op de hoogte gehouden.

In mijn volgende blog ga ik dieper in, wat ik tot nu toe geleerd heb over verbinden met jezelf. Ook hoe het volgens mij komt dat je daardoor minder last hebt van muggen, horzels/dazen en teken.