The Natural Way

Drums

If you want something you’ve never had, then you’ve got to do something you’ve never done!

Unknown

Rituele Drums

De drum is een oeroud instrument wat al in de ijstijd werd gebruik voor rituelen en bijeenkomsten. Zo goed als alle volkeren maakte (maken) gebruik van een drum, van noord tot zuid en van oost naar west.

Een rituele drum, wordt vaak gebruik als gids, genezer, leraar en vriend. Het is een verlengstuk voor velen die o.a. sjamanistisch werken. Je kunt het gebruiken voor jezelf, maar ook voor een ander als bv genezer, en je kunt het ook inzetten bij groepen en ceremonies.

Het ritueel drummen, onderscheiden van andere soorten drumwerk, omdat het meestal gebruik maakt van aanhoudende, repetitieve drumritmes. Deze trommelritmes hebben een aantal fysiologische effecten op het lichaam, maar zijn van bijzonder belang voor sjamanistische beoefenaars die willen communiceren met andere bewustzijn. Hierover kun je meer lezen op de pagina ‘Voordelen van Drummen‘.

Alle drums die ik maak, worden op een in ceremonie gemaakt.  De spirit van de dieren en bomen waar gebruik van gemaakt wordt, worden geëerd en gerespecteerd. De huiden bewerk ik zelf en ook de ringen maak ik zelf.

Welke betekenis heeft de drum voor mij?

Tja, waar zal ik beginnen…….. Bij het begin……..
De drum is al vele jaren in mijn leven, en heeft sinds die tijd altijd een belangrijke rol gespeeld. De eerste drum die tot mij kwam, was meteen de eerste die ik zelf maakte. Ook de huid van deze drum bewerkte ik zelf. Hierbij, en bij vele andere dingen die ik maakte, viel het me op dat ik me kon verbinden met het die van wie deze huid geweest was. Voor mij was dit niet vreemd, omdat ik een soort gelijke diepe verbinding met patiënten aanging. Een gevoeligheid om met de diepste lagen van een wezen te kunnen verbinden. Deze gevoeligheid werd in mijn hoofd omgezet in beelden. Tijdens de behandelingen en ook tijdens het maken van rituele producten, hebben er heel wat tekenfilms voor mijn innerlijke ogen afgespeeld. Zo kon ik zien wat er bij iemand speelde en wat ik kon doen om dit te behandelen. Ook nu kan ik zien, in welke richting de drum wil gaan. Na verloop van tijd, merkte ik, dat ik deze diepe verbinding met mensen ook op afstand kon maken.

Aanvankelijk speelde ik alleen de drum. Steeds weer voelde ik dat de drum met aarding gaf, me richting gaf en ik na het bespelen ervan ik me vaak beter voelde. Bij de natives wordt de drum, ‘de hartslag van Moeder Aarde’ genoemd. Door de drum kon ik me ook steeds beter en dieper verbinden met Moeder Aarde, en met mijn eigen natuur.
Het verwonderde me en het maakte me nieuwsgierig. Toen was ik me nog niet bewust van de rijkdom van dit intrument, maar mijn nieuwsgierigheid was zo ver aangewakkerd, dat ik er meer en meer over las en leerde. Ik was me ervan bewust, als ik meer van dit instrument wil leren, dat ik er ook meer moest gaan maken. En dat is wat ik deed.

Elke drum had me weer iets anders te vertellen, elke drum kreeg een ander karakter. Elke drum werd een individu. Elk moment dat een drum geboren wordt, of het om een drum gaat die ik maakte of tijdend de workshops, is een magisch moment.
Met vallen en opstaan, besefte ik me, dat ik niks te vertellen had over wat de drum wilde worden, ik mag het loslaten, en me laten voeren door het ritme van de drum. 

De drum heeft mij uitgekozen, en ik heb deze enorme eer aangenomen. Het maakt me stil, het maakt me trots en ik voel een verantwoordelijkheid, omdat ik meer en meer de grootsheid van de drum ontdek en ik me nederig voel dat ik uitgekozen ben om dit pad uit te mogen dragen.

Redenen voor een drum

Er zijn veel te veel reden om op te sommen waarvoor je een drum kunt maken of laten maken. Hieronder volgt een kort opsomming van mogelijkheden. Zoals gezegd, deze lijst is verre van compleet.

\
Huwelijk, scheiding, samenleving enz

Een drum (of twee) om kracht bij je partnerschap te zetten, of juist om op een krachten manier uit elkaar te gaan. 

\
Ziekte

Het kan gaan om een ziekte van jezelf of om een ziekte van een familielid (vriend enz) waarvoor je wilt drummen.

\
Eigen ontwikkeling

Als reisgezel op het pad van de ontdekking van jezelf.

\
Belangrijke gebeurtenis

Als ondersteuning van deze gebeurtenis.

\
En iedere reden die voor jouw belangrijk is

Een drum kan op elk moment om elke reden ingezet worden.

Into the forest I go, to lose my mind and find my soul.

Unknown

Zelf je drum maken

Mede vanweg Corona, organiseer ik op dit moment geen workshops. Maar dat hoeft er ons niet van de weerhouden, dat je toch je eigen drum kunt maken. Ik kan natuurlijk ook naar je toe komen, tenminste als je in NL of in B woont. Om de kosten niet te ver te laten oplopen, is het wel wenselijk dat je nog een paar vrienden uitnodigd, die ook een drum willen hebben. Daarnaast moeten we natuurlijk ook Corona-proof kunnen werken.

Om een goede drum te maken, waarin je alles kunt stoppen wat er op dit moment in moet zitten, moet je rekening houden dat het maken van een drum 2,5-3 dagen duurt. 

Door mij laten maken

Nadat je me de opdracht gegeven hebt, neem ik contact met je op om me beter op je af te kunnen stemmen. Graag ontvang ik ook een foto van je, om me nog beter te kunnen verbinden met je. 

Kosten

Zelf maken

Laten maken

I

Materiaal

I

Begeleiding

I

Reiskosten

€ 150,-/drum

€ 125,-/dag

€ 0,20,-/km

I

Drum

I

Personaliseren

I

Drumstok

€ 225,-

€ 75,-

€ 15,-

Contact

11 + 11 =