Effecten  Drummen

De Sjamanistische- of Rituele Drum is een van de belangrijkste ‘gereedschappen’ van het uitoefenen van onze spirituele pad.

De Sjamanistische- of Rituele Drum is een van de belangrijkste ‘gereedschappen’ van het uitoefenen van onze spirituele pad. Het is een gids, een leraar, een genezer, een vriend; de drum is belangrijk voor zovelen op het sjamanistische pad. Hieronder volgt een lijst met redenen waarom het van zo belang kan zijn.

Daarnaast wordt de drum gezien als het oudste instrument. Onze voorouders sloegen op uitgeholde boomstammen en uitgerekte dierenhuiden over houten hoepels. Deze instrumenten zijn altijd een belangrijk onderdeel van vele culturen geweest. Van de Sami tot de Siberische Sjamaan, de Ierse Bodhran tot de Indiase Dhol, de inheemse Amerikanen tot de Australische Aborigines, de drumbeat heeft ons geleid naar zang, dans en reizen door de werelden.

Sjamanistisch drummen, onderscheidt zich van andere soorten drummen soorten. Het bestaat meestal uit aanhoudende, repetitieve drumritmes. Deze drumritmes hebben een aantal fysiologische effecten, maar in het bijzonder, voor sjamanistische beoefenaars is de effectiviteit ervan in het veranderen van de staat van  bewustzijn. Deze aanhoudende ritmes fungeren als sonische leiders, waardoor je hersenritmes verschuiven van een drukke Beta-staat naar een trance-achtige Theta-staat, optimaal voor sjamanistisch reizen.

De drum was en is de must-have item in elke gemeenschap over de hele wereld. Tegenwoordig is er een opleving in het gebruik van de drum, omdat velen de voordelen van dit prachtige instrument ervaren. Hier zijn er slechts een paar:

 

1. Drummen maakt zelfexpressie mogelijk

Sjamanistisch drummen stelt individuen in staat om zich non-verbaal uit te drukken tegenover anderen. Voor velen is het nog steeds moeilijk om over gevoelens te praten. Het is een schande en ik wou dat we een samenleving hadden waar mensen zich veilig voelden om hun gevoelens voor anderen te bespreken. Geef ze een drum en mensen beginnen zich creatief en hartstochtelijk uit te drukken. Het is bekent, dat jonge kinderen, studenten, gehandicapte, volwassenen, mensen met autisme en dus eigenlijk iedereen, op deze manier een weg gevonden hebben om zichzelf uit te drukken via het drumritme, en er dol op zijn. Wanneer je kijkt naar iemand die de drum bespeelt, zie je grote veranderingen in hun zelfexpressie en een verschuiving in hun zelfbewustzijn.

 

2. Drummen zorgt voor een dieper zelfbewustzijn

Een van de dingen die ik leuk vind aan drummen, is dat je uiterlijk zo actief bent, maar innerlijk zo stil kunt zijn. Drummen creëert een synchronisatie van de hersenfunctie en zorgt ervoor dat de linker- en rechterzijde meer harmonieus samenwerken. Drummen is een goede invulling van je tijd, je voelt je ontspannen en gelukkig en biedt gelegenheid tot nadenken. In deze meer ontspannen en diepere theta-toestand kun je de dingen vanuit een iets ander perspectief bekijken dan normaal en kun je het leven in een ander licht zien.

 

3. Drummen is goed voor je gezondheid

Naast het geluk dat je hebt dat je uren lang zo’n fijn instrument kunt bespelen, heeft het enkele gedocumenteerde voordelen voor de gezondheid.

Vermindere van:

  • depressie
  • verslaving
  • angst
  • stress

Het helpt bij het onder controle houden van:

  • pijn
  • bloeddruk
  • immuunfunctie
  • herstel na een beroerte

De drum zou eigenlijk een vaste plaats moeten krijgen in elke medicijnkast, en vergoed moeten worden door de ziektekostenverzekeraars!

 

4. Drummen brengt gemeenschappen bij elkaar

De ritmes van de drums, doorbreken barrières tussen mensen, bevordert een sociale cohesie binnen die groep, moedigt elkaar aan te luisteren, wisselt de verantwoordelijkheden van leiden en volgen van het ritme uit, en zorgt voor een activiteit waarbij iedereen gefocust is op één ding; samenzijn. Het is niet verwonderlijk dat drummen steeds vaker voorkomt in teambuilding-evenementen van bedrijven, omdat het de groepsband helpt, meer betrokkenheid geeft en een betere communicatie mogelijk maakt.

 

5. Drummen is voor iedereen toegankelijk

Het maakt niet uit hoe oud of jong je bent, hoe goed je bent, of dat het je eerste keer is dat je een drum gebruikt, of dat je al heel lang speelt, iedereen kan meedoen. Wanneer je eraan begint, ben je niet meer te stoppen en wil je steeds meer drummen. Vanaf het moment dat drummers, de aanvankelijke twijfel overwinnen, neemt het ritme het over, en iedereen is mee. Iedereen heeft een drumbeat in hun hart, en met de drum in de hand kun je allemaal een aanhoudend ritme met een groep behouden en je er goed bij voelen.

 

6. Drummen helpt spirituele groei en inzicht

Of je nu drumt in een groep of reist op het ritme van iemand anders drum, de beat kan je in een diepe meditatie-achtige toestand brengen waarin je fysiek zeer ontspannen bent en in een diepere bewustzijn komt. Reizend in de kosmos, op het heilige ritme van de drum van de sjamaan, kun je in verbinding komen, met de tijdloze wijsheid en healing die beschikbaar is. Het drumritme is niet alleen spiritueel verbonden, maar ook extreem aarding en brengt je stevig in het nu.

 

7. Drummen is leuk

En last but not least, drummen is leuk. Er is niets beters dat de endorfines in de bloedbaan doet stromen, dan in een cirkel met anderen samen te komen, met een drumritmes, zang en dans, met een glimlach op ieders gezicht.

Wat houdt je tegen om samen te komen om de heilige ritmes te drummen?

Interesse in een drum

Vul vrijblijvend onderstaand formuliertje in, dan bespreken we je wensen en mogelijkheden.

Nieuwsbrief

Als je op de hoogte wilt blijven.