Wonen in Schoonheid

Een film over het Dageraadcomplex in Amsterdam

Home

Wonen in Schoonheid is een documentaire van 25 minuten die in 2013-2014 gemaakt is door Beatrijs Bergmans over het Dageraad-complex, haar eigen buurt. Zij was al lang gefascineerd door de architectuur en de historie van het pand waar zij woont. En zij zag, zoals vele buurbewoners, regelmatig toeristen en andere geïnteresseerden voor haar huis staan. Zij wilde een film maken voor voor deze bezoekers van de buurt en voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur. Een film die niet alleen moest gaan over de gevels, de buitenkant, maar ook over de bijzondere ontstaansgeschiedenis, én over de bewoners.

Bezichtiging van net opgeleverde panden aan de PL Takstraat.

Hoe kan het dat in een tijd van crisis zo mooi gebouwd kon worden voor de laagstbetaalden? Hoe is het nu om hier te wonen? Zijn de idealen van bijna 100 jaar geleden nog voelbaar? Met die vragen toog zij het archief en de buurt in. Aan Vladimir Stissi en Herman Hertzberger heeft ze gevraagd hoe je de idealen van destijds aan dit gebouw kunt aflezen.

De film wordt vertoond in Bezoekerscentrum De Dageraad, Burgemeester Tellegenstraat 128, 1073 Amsterdam

U kunt hier op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur binnenlopen om de film te zien. Er is ook altijd een tentoonstelling.

Copyright Beatrijs Bergmans/Storylines en René Mendel/Interakt