Zorgen voor je drum

Je Drum is een levend wezen. Het wordt je leraar, je genezer en je vriend. Als het goed wordt verzorgd, zal je Drum heel lang voor je ‘zingen’. Omdat je Drum van huid gemaakte is, zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden:

 • waar sla je je drum op
 • hoe vervoer je het
 • waar bespeel je het
 • hoe zorg je ervoor

Je drum bewaren

Om lang plezier van je Drum te hebben, is het van belang dat je de drum op een goede plaats bewaart. Omdat je Drum van levend materiaal gemaakt is, reageert het op temperatuurverschillen en vochtigheidsverschillen.
 1.  Houd je Drum ergens in je huis waar het koel en droog is, waar geen extreme temperatuurverschillen zijn. Sjamanistische Drums kun je het beste ergens in huis, op de grond, in een (wollen)deken of tas bewaren.
 2. Bewaar uw Drum niet boven een verwarming of voor een raam op het zuiden; laat het niet achter in de serre of in de vochtige hoek van de schuur.
Het opslaan van je drum ergens op een veilige plaats is belangrijk. Als een drum ergens wordt opgeborgen waar hij extreem heet wordt, zoals in een auto, kan je drum beschadigen tot het puntje dat het vel zo strak wordt dat het de houten ring breekt, waarna de drum opnieuw zal moet worden gemaakt. Daarnaast wordt wanneer je de Drum in de auto achter te laten, wordt de huid zover uitgerekt dat deze bij normale kamertemperaturen, hij zijn klank verloren heeft. Een drum die heel lang in koude, vochtige omstandigheden wordt achtergelaten, kan ook zijn toon verliezen, wat het niet meer bespeelbaar maakt. Vaak is het zo, dat wanneer de huid te ver uitgerekt is, dit een niet te herstellen schade is. Deze schade valt niet binnen de garantie.
De meeste mensen slaan hun drums thuis op in een kamer waar ze de meeste tijd doorbrengen, zoals de woonkamer of slaapkamer. Als u vertrouwd bent met de temperatuurschommelingen in deze ruimte, is het waarschijnlijk dat jouw drum er ook comfortabel mee zal zijn.

Je Drum vervoeren

Wanneer je met je Drum reist, moet je ervoor zorgen dat deze is ingepakt en afgedekt is. Ook al heb je hem de hele tijd in je handen of op uw schoot, dan nog is het van belang dat het ingewikkeld is in een sjaal of deken. Als je echter vaker met je drum erop uittrekt, vooral als je hem buiten in het bos of op het platteland gebruikt, kun je het beste een beschermende drumtas aanschaffen of maken.
Op dit moment ben ik bezig om drumtassen te ontwikkelen van leder. Het is nog niet zover, dat ik ze al kan verkopen.

Buiten drummen

Net als onze huid, zal de huid van de drum ook strak of slap worden als de temperatuur en vochtigheid verandert op de plaats waar je drumt. Als we bijvoorbeeld op een koude en vochtige ochtend drummen voor de zonsopgang, zul je merken dat de huid van je drum slap begint te worden en het geluid wordt platter. Op een warme en droge dag, zullen we merken dat het drumvel weer strak zal worden en de Drum weer mooi aan het ‘zingen’ is. Als we echter drummen onder de hete zomerzon, kan het vel zeer strak komen te staan en de toonhoogte van de drum erg hoog en enigszins blikkerig worden.
We moeten goed voor onze drums zorgen in deze extreme temperaturen en luchtvochtigheid. Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt doen.
 1.  Als je niet aan het drummen bent, berg je drum op in de drumtas of op een plaats, waar ze beschermt zijn tegen vocht en/of hitte. Het is géén goed idee om een ​​drum in het vochtige gras te laten staan.
 2. Knuffel je drum en houdt hem dicht bij je borst, zelfs onder je jas. Op deze manier helpt uw ​​lichaamswarmte de drumvel warm te houden.
 3. Als je drumt rond een vuur, kun je de drumvel naar het vuur houden totdat hij strak staat totdat het weer een betere toon krijgt. Dit moet heel voorzichtig gebeuren. Plaats je drum niet op de grond naast de hitte van het vuur en laat het daar staan ​​- net zoals onze huid verbrand, gebeurt dit ook met de huid van de drum wanneer ze naast een vuur wordt geplaatst.
 4. Op een warme en zonnige dag kun je een ​​lichte waternevel gebruiken om te voorkomen dat de drumvel te droog en te strak wordt. Laat je drum niet te lang in de zon liggen – probeer regelmatig wat schaduw te vinden.
 5. Wanneer de drum koud is, warm het langzaam op. Wanneer het warm is, koel het langzaam af. Wees daarbij geduldig.

Je drum respecteren

Als je je Drum als een levend wezen beschouwt, wordt al het bovenstaande vanzelfsprekend. Wanneer je de bovenstaande aanbevelingen zou lezen en “drum” zou vervangen door “kind”, zou veel ervan overbodig zijn om te zeggen. We zouden onze drum als we een goede vriend moeten behandelen, zoals we onze eigen huid behandelen. Onze Drum is geen tafel of een bak om dingen in te doen. Wanneer we onze Drum neerleggen, leg hem dan niet om zijn huid. Je drum wil voor je ‘zingen’ en zijn spirit met je delen. Het zal je vriend, leraar en genezer worden. Behandel het goed, wanneer je het eert en respecteert, zal  je veel liefde en vreugde geven terwijl jullie harten als één kloppen.

Het is raadzaam om je Drum te verzekeren of je inboedelverzekering te controleren. Zodra je de Drum hebt ontvangen, bent je verantwoordelijk voor de verzorging ervan. Ik bieden geen restitutie of omruil op schade aan Drums of slijtage door misbruik of gebrek aan zorg voor je Drum.

Interesse in een drum

Vul vrijblijvend onderstaand formuliertje in, dan bespreken we je wensen en mogelijkheden.

Nieuwsbrief

Als je op de hoogte wilt blijven.